Op vakantie, Geld op ! Onmogelijk ! We maken Winst! En toch … Failliet! Over uw liquiditeit.

Business gaat om inkomsten en kosten. En daarmee om geld dat binnenkomt en eruit gaat. Toch? Maar wacht, hier moeten we bedenken dat ‘inkomsten’ en ‘ontvangen of binnenkomend geld’ niet hetzelfde zijn. Dat kan tot problemen met je liquiditeit leiden.

 

Wel geld, geen inkomsten

Een simpel voorbeeld van ‘wel geld, geen inkomsten’ is een lening die u aangaat. Er wordt geld op uw rekening gestort, maar dat is uiteraard geen inkomen. En het zijn ook geen kosten als u het meteen weer terugstort, hoewel er bij u wel geld ‘verdwijnt’. Een voorbeeld van ‘wel inkomsten, geen geld’ is aan de orde als u dingen op rekening verkoopt. U heeft dan wél inkomsten (geboekt), maar u heeft géén geld (feitelijk ontvangen).

Dit verschil kan nijpend worden. Stel dat u veel verkoopt, met de afspraak dat kopers pas een tijdje later hoeven te betalen. Maar u heeft uw lopende kosten (lonen, huur, inkopen voor die verkopen, en dergelijke). De partijen hierachter zullen niet willen blijven wachten op hun geld. Dan kan het zomaar zijn dat u uw rekeningen niet kunt betalen, terwijl u het voor uw gevoel (dat wil zeggen: in uw administratie) goed doet: mensen blijven bij u bestellen.

Kortom, als uw omzet ‘opgesloten’ zit in debiteuren, kunt u daar uw eigen rekeningen niet mee betalen. U hebt dan een slechte ‘liquiditeit’. Bovendien moet u nog afwachten of u al uw tegoed ook daadwerkelijk krijgt; uw klant kan ook in financiële problemen zitten. Deze situatie kan ertoe leiden, en dit komt vaker voor dan u denkt, dat een bedrijf volgens zijn eigen administratie (op basis van geleverde maar nog niet betaalde verkopen) zeer succesvol is, maar in de praktijk geconfronteerd wordt met leveranciers en werknemers die het faillissement aanvragen, omdat ze niet langer willen of kunnen wachten. Dit heeft de zegswijze ‘cash is a fact, profit is an opinion’ opgeleverd.

 

Als het lastig wordt zijn er verschillende mogelijkheden om snel aan geld te komen, maar sommige daarvan verschuiven of creëren problemen (bijvoorbeeld een lening aangaan, of bedrijfsmiddelen verkopen). Uiteindelijk moet de geldstroom van uw kernactiviteiten de gezondheid van uw business borgen. Winst is nodig voor continuïteit richting de toekomst, cash is nodig voor stabiliteit in het nu. De cashflow statement geeft inzicht in wanneer u het lastig kan gaan krijgen qua liquiditeit. Aanvullend hebben we daarom bij Speedbooks in de module Financiële Analyse een pagina met faillissement indicatoren voor u ingebouwd.

 

Voorkomen is beter dan genezen!

 

Klik hier om meer blogs te lezen!

#1 rapportagesoftware

Ervaar het gemak en de indrukwekkende mogelijkheden van Speedbooks nu zelf!

 

Heeft u een online boekhoudpakket? Werkt u off line of heeft u uw gegevens liever niet in de cloud?

 

Start meteen en probeer Speedbooks gratis!

Ja, ik doe het!