Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

FAQ

Op deze pagina vind je antwoord op de meest gestelde vragen over Speedbooks® en het gebruik van de software.

 

Speedbooks® Online

Kan ik een bestaande rubricering overnemen en/of RGS gebruiken?

Ja, u kunt per administratie via Administratie bewerken kiezen voor de optie Rubriceren als. Hiermee kunt u de rubricering van een andere administratie overnemen. Ook is het mogelijk om te rubriceren als Referentiegrootboekschema (RGS), afhankelijk van uw programma. Deze functionaliteit wordt momenteel ondersteund voor de pakketten Visma eAccounting, Snelstart Online, Minox, Informer, KING Software (iMuis Online), Asperion, Afas en Exact Online.


Hoe kan ik grafieken in het dashboard aanpassen?

Bestaande grafieken zijn qua type aan te passen als lijn/staaf/cirkel type. Bovendien kunnen de kleuren en de te tonen series worden opgegeven via de grafiekinstellingen (icoon met 3 puntjes). Via de optie Widget toevoegen kunt u zelf eigen grafieken toevoegen. Deze zijn op te bouwen uit alle elementen van de balans en de winst- en verliesrekening.


Heb ik Microsoft Excel nodig voor het genereren van rapporten?

Ja, voor het genereren van onze rapporten heeft u Microsoft Excel nodig.


Kan ik met Speedbooks Online SBR gebruiken?

Momenteel is deze functionaliteit nog niet aanwezig. We zijn druk doende om dit te realiseren voor het deponeren van de jaarstukken bij de KvK via SBR.


Kan ik de standaard rapporten aanpassen?

Alle rapporten die aangemaakt worden via Speedbooks Online worden automatisch gedownload als Excel bestand. Deze zijn daarin vrij te bewerken en geheel aan te passen naar eigen wens. Aangepasten rapporten kunnen eventueel weer worden geüpload als extra rapportagetemplates in Speedbooks Online.


Is het mogelijk dat ik mijn eigen grafieken in het Speedbooks Online dashboard kan maken?

Zeker, er is een functie beschikbaar waarmee u een eigen grafiek kan samenstellen.


Is er ook een mobiele Speedbooks app?

Jazeker, deze gratis app is beschikbaar via de Appstore (IOS-gebruikers) en via de Playstore (Androidgebruikers). Hierop kunt u ook het dashboard bekijken. 

 

Kan ik ook live data ophalen van uit mijn boekhoudpakket?

Bij het aanmaken van een administratie is het mogelijk om aan te geven dat de data wordt ververst wanneer de administratie wordt geopend.

Is er ook een handleiding voor Speedbooks Online?

Ja, deze is te vinden in de applicatie in de vorm van instructievideo's. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze support afdeling via het contactformulier of telefonisch via 0513 724 050.


Kan ik mijn abonnement zelf aanpassen of opzeggen?

Op het moment dat u bent ingelogd ziet u in het linkermenu de knop Instellingen. Via het tabblad Abonnement kunt u zelf uw licentie uitbreiden met extra gebruikers, extra administraties, viewers en extra grafiekwidgets.
Opzeggen kan schriftelijk, door een email te sturen aan info@speedbooks.com .


Werkt Speedbooks Online ook op Apple?

Speedbooks Online is een volledige webapplicatie en is te benaderen via elke standaard webbrowser. Voor het bewerken van de standaard rapportages is het wel nodig dat Excel voor Windows is geïnstalleerd op het systeem. Voor Apple-gebruikers betekent dit dat voor een goede werking een hulpprogramma met een aparte Windows omgeving nodig is. Vraag uw systeembeheerder voor oplossingen.

 

Mijn vergelijkende jaar wordt niet ingelezen?

Om dit voor elkaar te krijgen zal eerst de Startdatum aangepast moeten worden, let op dat de startdatum wel op 01-01 blijft staan tenzij er met een gebroken boekjaar gewerkt moet worden.

Vergeet niet om daarna op de knop “Bewaren” te klikken, zodat Speedbooks de gegevens ook opslaat nadat dit gedaan is krijgen we het dashboard te zien.

 

Klik vervolgens op het menu en selecteer hier “Administratie bewerken”.

 

Klik vervolgens op de optie “Financiële data”.

 

En ze dan de “Vanaf periode” op de correcte periode die ingelezen moet worden, doe dit ook bij de “Tot en met periode”.

Nadat dit gedaan is kan er met de knop “Inlezen data” alle data ingelezen worden. Als het goed is kunnen nu al deze periode geselecteerd worden bij het genereren van het rapport of op het Dashboard.

Speedbooks® Offline/ Speedbooks® Advanced 

Kan ik administraties samenvoegen?

Ja, dat is mogelijk met onze consolidatie module. Klik hier voor meer informatie over consolideren.

Mijn Speedbooks is niet geüpdatet?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom jouw Speedbooks niet is geüpdatet. De meest voorkomende oorzaak is dat de optie ‘Automatisch updaten’ niet aangevinkt is. Als je deze optie aan vinkt, start Speedbooks software opnieuw op en de instelling is meteen verwerkt.

Een andere oorzaak kan zijn dat Speedbooks vanuit de taakbalk gestart wordt, in dit geval wordt de Speedbooks.exe opgestart en niet met onze update. Om dit te verhelpen adviseren wij om onze software op te starten vanaf het bureaublad of startmenu.

Als de netgenoemde oorzaken niet van toepassing zijn is de kans groot dat het automatisch updaten wordt geblokkeerd door de systeembeheerder. In dit geval adviseren wij aan contact op te nemen met je eigen ICT-afdeling. 

 

Kan ik vanuit Speedbooks mijn jaarstukken in SBR deponeren bij de KvK?

Wanneer u beschikt over de module SBR kunt u via Speedbooks jaarstukken in SBR formaat aanmaken, bekijken en direct doorsturen naar de KVK via een speciaal hiervoor ingerichte beveiligde SBR omgeving.


Hoe maak ik in de standaard rapporten de Bron zichtbaar?

Alle rapportages bevatten enerzijds outputbladen (de zichtbare werkbladen in Excel) en anderzijds databladen (verborgen werkblad in Excel). Om deze databladen zichtbaar te maken klikt u op een van de werkbladen en met rechtermuisknop kunt u de verborgen datablad(en) zichtbaar maken.

Kan ik kostenplaatsen uit mijn boekhouding in een rapport krijgen?

Ja, als er kostenplaatsen en/of kostendragers in uw boekhouding zitten kunt u met Speedbooks de verschillende resultaten in een handomdraai in één overzicht zetten. 


Welke versie van Microsoft Excel wordt aangeraden?

Ons advies is om Office 365 te gebruiken zodat u altijd de nieuwste Excel functies beschikbaar hebt.


Hoe kan ik software bestellen of opzeggen?

Voor aanvullende informatie of voor het bestellen van de software, neemt u contact op met ons kantoor op telefoonnummer +31 513 820 130 of stuurt u een e-mail naar info@speedbooks.com.
Opzeggen kan schriftelijk, door een email te sturen naar info@speedbooks.com .


Mijn boekhoudpakket staat niet in de lijst met de te koppelen pakketten.

Staat uw boekhoudpakket nog niet in de lijst met de te koppelen pakketten? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.


Kan ik ook een aangepast rapportmodel opslaan?

Ja, u kunt uw aangepaste Excel rapport model gewoon opslaan als extra rapport template. Een volgende keer heeft u direct het juiste template voorhanden.

Systeembeheer

Hoe maak ik een back-up?

Eerst is het belangrijk om te weten op welke versie Speedbooks draait, dit kunnen we nakijken onder de instellingen van Speedbooks. Hier vinden we een drop-down menu waarin staat “Speedbooks.exe (versie nummer)” als hier ook SQL achter staat is Speedbooks opgezet met een SQL-server en zal hier ook een back-up van gemaakt moeten worden.


 

Om een back-up te maken gaat u in Speedbooks naar “Instellingen”. Hier staat achter startdirectory het pad naar de databestanden van Speedbooks. Door een kopie te maken van deze map is uw back-up gereed. Eventueel kunt u deze locatie ook wijzigen naar een netwerk-pad welke meeloopt met een automatische back-up.

Als er gebruik wordt gemaakt van een SQL-server zal er van de data base ook een back-up gemaakt moeten worden, vraag hiervoor een SQL-specialist om hiervan een back-up te maken. Om erachter te komen welke SQL-database gebruikt wordt kunt uw onder “instellingen” daar vindt u onderin Speedbooks een oranje knop “Geavanceerd” waar een pop-up omhoogkomt met een optie “Systeem” hier vind u een invoer veld “Database”.


Hoe zet ik een back-up terug?

Om een back-up terug te plaatsen dient u te weten wat de “start directory” van Speedbooks is. Deze vindt u door Speedbooks op te starten en naar “Instellingen” te navigeren, hier vindt u de “start directory”.


Daarnaast is het van belang om te weten als de oude omgeving op een SQL-omgeving werkte zo ja dan zal deze ook teruggezet moeten worden. (Zie back-up maken)

Wanneer u in deze directory de map Administratie vervangt door de map Administratie uit uw back-up (zie back-up maken) zijn uw administraties en consolidaties teruggeplaatst.

Daarnaast kan het zo zijn dat er in de map Rapportagetemplates (en submappen) nog eigen gemaakte/aangepaste rapporten aanwezig zijn. Deze kunt u ook terugplaatsen in de betreffende mappen zodat de rapporten weer aanwezig zijn onder “Rapportage”.
Let op! Overschrijf hier nooit de standaard-rapporten van Speedbooks. De bestanden in de back-up kunnen verouderd zijn waardoor eventuele updates ongedaan worden gemaakt.

Het terugzetten van SQL-instellingen kun u doen onder “instellingen” daar vindt u onderin Speedbooks een oranje knop “Geavanceerd” waar een pop-up omhoogkomt met een optie “Systeem” hier staan een optie “SQL Server gebruiken” zet deze functie aan en vul hier de SQL-gegevens in.


 

Hoe installeer ik Speedbooks op een andere/nieuwe computer

Let op: wij adviseren u om de installatie van Speedbooks door uw systeembeheerder te laten uitvoeren.

Uw licentie wordt gekoppeld aan uw computer. Wanneer u Speedbooks op een andere computer wilt gebruiken dient u de licentie op uw huidige computer* vrij te geven. U gaat hiervoor als volgt te werk:

 • Start Speedbooks
 • Kies voor “Instellingen”
 • Klik op “Verwijder licentie”

Hierna kunt u Speedbooks op uw nieuwe werkplek activeren met uw huidige licentiecode.

* Heeft u geen toegang meer tot uw oude systeem, neem dan (telefonisch) contact op onze support afdeling.

 

Aan welke systeemeisen moet worden voldaan?

Systeemvereisten Speedbooks

Minimaal:

 • Windows 10 64-bits
 • Microsoft .NET Framework 3.5, 4.5 en 4.6.2 
 • Microsoft Office 2016 
 • Intern geheugen 2 GB
 • Beschikbare Schijfruimte 150 Mb
 • Schermresolutie minimaal 1920 x 1080

Aanbevolen:

 • Windows 10 64-bits
 • Microsoft .NET Framework 3.5, 4.5 en 4.6.2 
 • Microsoft Office 365
 • Intern geheugen 8 GB
 • Beschikbare Schijfruimte 30 GB
 • Scherm Resolutie 1920 x 1080
 • Microsoft SQL-server 2019 64 Bit


Hoe installeer en configureer ik een Microsoft SQL Server voor Speedbooks

Om gebruik te kunnen maken van een aantal nieuwe functies in Speedbooks 6.3 dient een MS SQL Server geïnstalleerd en geconfigureerd te zijn. U kunt hiervoor elke willekeurige versie van MS SQL Server gebruiken. Heeft u nog geen SQL Server, dan kunt u het beste (gratis) gebruik maken van Microsoft SQL Server Express. Ter ondersteuning kunt u onze Microsoft SQL Server Express installatiehandleiding downloaden.

Daarnaast dient de SQL Server en de benodigde database natuurlijk juist te worden geconfigureerd. Daarvoor kunt u onze Microsoft SQL Server configuratiehandleiding downloaden. 

 

Werkt Speedbooks offline/ Speedbooks® Advanced op een serveromgeving?

Ja Speedbooks werkt op een Server omgeving denk hieraan Citrix/RDS/terminal server.

Wij hebben hiervoor een standaard handleiding deze is hier te downloaden.

Heeft na alsnog vragen kunt u altijd telefonisch contact zoeken met onze Supportafdeling of een mail sturen.

 

Werkt Speedbooks ook op Mac?

Nee, Speedbooks werkt alleen op Windows. Installeren op een Mac wordt door ons niet ondersteund.


Kan ik Speedbooks op het netwerk installeren?

Let op: wij adviseren u de software door uw systeembeheerder te laten installeren.

Wij adviseren u om Speedbooks lokaal te installeren. Wel is het mogelijk de data van Speedbooks op het netwerk te plaatsen. Hiervoor wijzigt u in Speedbooks de startdirectory. Deze kunt u vinden bij de instellingen in Speedbooks.

 

Speedbooks Advanced & Cloud opslag

Het gebruik van Cloud oplossingen, zoals: Dropbox, Google Drive, Onedrive en Sharepoint kunnen de correcte werking van Speedbooks beïnvloeden. Dit omdat Speedbooks diverse (XML) bestanden gebruikt bij het updaten van data in Speedbooks en de Cloud drive. Dit kan ervoor zorgen dat het synchroniseren niet meer werkt en dat de software van Speedbooks vastloopt en er bestanden kwijt raken.

Bij het gebruik van één van deze Cloud oplossingen adviseren wij je een SQL-server te gebruiken voor de opslag van de Speedbooks data. De SQL-Server dient op locatie te zijn waar Speedbooks mee kan verbinden kijk hiervoor bij "Hoe installeer en configureer ik een Microsoft SQL Server voor Speedbooks".
Daarnaast zullen de rapporten dan via de Cloud oplossing gedeeld worden tussen de verschillende gebruikers.

 

Heeft u een andere vraag?

Kunt u het antwoord niet vinden die u zoekt of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met onze afdeling support, of kijk op onze support pagina.

Schrijf je nu in voor ons gratis webinar