1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Blogs
  6. /
  7. Het belang van de Current ratio berekenen, zo pak je het aan

Het belang van de Current ratio berekenen, zo pak je het aan

Geld In Woord

Gepubliceerd:

3 december 2024

Geschreven door:

drs. Konstantijn Mikes

Delen:

Wat is de Current ratio

De Current ratio is een liquiditeitsratio die aangeeft in hoeverre een bedrijf zijn korte termijnverplichtingen, ook wel de vlottende passiva genoemd, kan voldoen met zijn korte termijnbezittingen, de vlottende activa.

Het is een maatstaf voor de financiële gezondheid van een bedrijf op korte termijn.

Later meer over de inhoud van deze termen. Het woord Engelse woord current betekent: actueel of: op dit moment.

Het belang van de Current ratio

Het berekenen van de Current ratio is belangrijk voor het vertrouwen van aandeelhouders, kredietverstrekkers en investeerders. Een positieve Current ratio zegt dat een bedrijf financieel gezond is en minder risico loopt op betalingsproblemen.

Het helpt bedrijven bij een slechte Current ratio om op tijd te anticiperen op mogelijke liquiditeitsproblemen, zodat ze maatregelen kunnen nemen, zoals het aantrekken van kapitaal of het herstructureren van schulden.

stijgende lijn

Formule: hoe wordt de Current ratio berekend

De Current ratio is een liquiditeitsratio oftewel een verhoudingsgetal, dat aangeeft in hoeverre een bedrijf zijn kortlopende verplichtingen, zoals crediteuren, kortlopende leningen en kortlopende schulden, kan voldoen met zijn liquide middelen, korte termijnbezittingen, zoals kasmiddelen, debiteuren en voorraden.

Current ratio formule = Vlottende activa : Vlottende passiva

Voorbeeld van een berekening in de praktijk

Stel een bedrijf heeft €100.000 aan vlottende activa (middelen) en €50.000 aan vlottende passiva (kortlopende schulden, betalingen), is de Current ratio formule:

100.000 : 50.000 = 2

 

Wat zegt de Current ratio over een bedrijf

Een Current ratio hoger dan 1, zoals in bovenstaand voorbeeld, betekent dat het bedrijf meer vlottende activa dus financiële middelen heeft, dan vlottende passiva, de snel te betalen verplichtingen en kortlopende schulden .

Een Current ratio lager dan 1 kan erop wijzen dat het bedrijf liquiditeitsproblemen heeft.

smileys

Interpretatie van de current ratio om de financiële gezondheid van een bedrijf te beoordelen

De "ideale" Current ratio verschilt per sector. In kapitaal-intensieve sectoren, zoals productie, kan een lagere ratio gebruikelijk zijn omdat bedrijven meer vaste activa hebben en minder afhankelijk zijn van vlottende activa.

In sectoren zoals de detailhandel, kan een hogere Current ratio gebruikelijk zijn vanwege de grote hoeveelheid voorraden en openstaande facturen van debiteuren en andere openstaande vorderingen.

Wat betekenen verschillende Current ratio waarden

Nogmaals, de Current ratio geeft altijd een snel en duidelijk inzicht in de liquiditeitspositie van een bedrijf op (hele) korte termijn.

Een gezonde Current ratio geeft aan dat een bedrijf waarschijnlijk voldoende liquide middelen heeft en geen problemen zal hebben met het voldoen aan zijn korte termijnverplichtingen, terwijl een lage ratio kan wijzen op mogelijke betalingsproblemen en risico's op insolventie.

Wat is het belang van een gezonde current ratio

Een gezonde Current ratio is een teken van financiële stabiliteit. Het laat zien dat het bedrijf een financiële buffer heeft om onverwachte kosten op te vangen of om te gaan met cashflowproblemen.

Dit geeft vertrouwen aan investeerders, financiers van (kort) vreemd vermogen, klanten en leveranciers dat het bedrijf niet direct in problemen komt bij een tegenslag.

Voor klanten kan het vertrouwen in een stabiel bedrijf bijdragen aan langdurige samenwerkingen en meer verkoop.

Bedrijven met een goede Current ratio hebben meer flexibiliteit om nieuwe investeringen te doen of kansen te benutten zonder afhankelijk te zijn van externe financiering.

Vrouw Met Whiteboard

5 belangrijke gevolgen van een te lage current ratio

  1. Een lage Current ratio kan ertoe leiden dat het bedrijf moeite heeft om facturen van leveranciers, salarissen van werknemers en andere korte termijnschulden op tijd te betalen.

  2. Het kan beteken dat het bedrijf moeite heeft met het verkrijgen van (kort) vreemd vermogen, leningen of kredieten of deze krijgt tegen hogere rentetarieven, omdat kredietverstrekkers het bedrijf als een hoger risico beschouwen.

  3. Leveranciers kunnen hun vertrouwen in het bedrijf verliezen als ze merken dat het moeite heeft om op tijd te betalen.

  4. Een bedrijf met een lage Current ratio zal waarschijnlijk moeite hebben om te investeren in groei of uitbreiding.

  5. Als de Current ratio verbeteren niet lukt kan er uiteindelijk faillissement optreden.

voorraad

De 3 beste tips: Current ratio verbeteren

1. Versnellen van debiteurenincasso, sneller betalingen ontvangen van klanten. Door bijvoorbeeld kortere betalingstermijnen te geven of korting bij snel betalen.

2. Voorraadbeheer optimaliseren door overtollige voorraden te verminderen en te zorgen voor een optimale voorraadniveaus.

3. Verkoop van niet-essentiële activa, zoals ongebruikte apparatuur, voertuigen, of vastgoed die geen cruciale rol spelen in de bedrijfsvoering.

Wat zijn de verschillen tussen Current ratio en Quick ratio

Het grootste verschil tussen de Current ratio en de Quick ratio ligt in welke vlottende activa worden meegerekend.

Bij de Current ratio worden alle vlottende activa meegenomen in de berekening, dus inclusief voorraden en andere activa die niet direct in liquide middelen, dus geld, kunnen worden omgezet.

Voor de Quick ratio (= Acid-test ratio) worden alleen de meest vlottende activa meegenomen, die snel in liquide middelen kunnen worden omgezet. Dus worden de voorraden en vaak ook vooruitbetaalde kosten niet meegerekend, omdat deze minder snel in geld kunnen worden omgezet.

Liquiditeitsnauwkeurigheid van de Current Ratio en Quick Ratio

De Current ratio geeft een algemener, en dus minder precies overzicht van de liquiditeit, omdat sommige vlottende activa, zoals (lange termijn) voorraden, waarschijnlijk niet snel in geld omgezet kunnen worden.

De Quick ratio gaat over activa die snel en gemakkelijk in geld kunnen worden omgezet. Dit maakt de quick ratio betrouwbaarder voor het beoordelen van de betalingscapaciteit van een bedrijf op enig moment.

speedbooks dashboard

Met rapportagesoftware alles onder controle

Je wilt zeker weten dat je de rekeningen kunt blijven betalen. En niet alleen nu, maar ook over zes maanden nog. Met de liquiditeitsplanner van professionele financiële rapportage software, zoals van Speedbooks, ben je altijd 'in control'.

Vergelijk de periodieke prestaties met tussentijdse liquiditeitsprognoses en je checkt eenvoudig of je nog op koers ligt. 

En met het gratis Budget Dashboard (lees hier meer) heb je altijd en overal visueel inzicht in de actuele financiële situatie bij de hand.

Bekijk hier een korte video over liquiditeit

Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes

Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.

Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.

Meer over Konstantijn Mikes op LinkedIN

Konstantijn