1. Home
 2. /
 3. Kennisbank
 4. /
 5. Blogs
 6. /
 7. Van implementatie met RGS naar jaarrekening in slechts 5 minuten

Van implementatie met RGS naar jaarrekening in slechts 5 minuten

Vrouw Typt Op Laptop

Gepubliceerd:

4 april 2024

Geschreven door:

drs. Konstantijn Mikes

Delen:

Wat is RGS

Het begrip RGS verwijst naar het zogenaamde Referentie Grootboek Schema.

Binnen een boekhouding is het gebruikelijk te werken met een (eigen) grootboekschema. Hierin wordt een grootboeknummer gebruikt om een bepaalde grootboekpost te classificeren.  

Omdat we in Nederland geen voorgeschreven grootboekschema kennen, kan het zo zijn dat verschillende grootboeknummers worden gebruikt voor eenzelfde grootboekpost.

Om mogelijke verwarring te voorkomen kan aan het grootboeknummer en de omschrijving ook een RGS code worden gekoppeld.

Uniforme standaard

Het Referentie Grootboek Schema is in feite een gestandaardiseerd overzicht van vaste codes waarin de betekenis van een eigen grootboekrekeningschema is vastgelegd.

Het is een uniforme manier om financiële data vast te leggen en uit te wisselen tussen verschillende softwaretoepassingen, financieel professionals en organisaties.

Voorbeeld Jaarrekening

Om je op weg te helpen heeft Speedbooks een voorbeeld jaarrekening met werkprogramma voor je klaarstaan. Deze kun je hier kosteloos downloaden.

voorbeeld jaarrekening
boekhouding

Wat is een grootboek en een grootboekrekening

Een grootboek geeft een gestructureerd overzicht van alle inkomsten, uitgaven, activa en passiva van een organisatie, van een bepaalde periode.

Alle boekhoudkundige transacties van een onderneming worden in een grootboek verwerkt, gerangschikt en gerubriceerd, toegeschreven aan een individueel grootboekrekeningnummer of rubriek.

De meest voorkomende (RGS) grootboekrekeningen

 • inkomsten en kosten

 • kasgeld en banktegoeden, inclusief zichtrekeningen, spaarrekeningen e.d.

 • debiteuren en crediteuren

 • vaste activa, zoals gebouwen, apparatuur, voertuigen

 • liquide middelen, financiële middelen (snel omgezet in contanten)

 • eigen vermogen en vreemd vermogen, schulden en verplichtingen

Wat houdt rubriceren in, hoe werkt het

Dat is het opstellen van een grootboek met alle van toepassing zijnde hoofdposten, met daaraan gekoppeld het voor die rekening afgesproken uniforme codenummer.

Een boekhouder kan daarna de vele verschillende transacties aan het juiste grootboek-hoofdpostnummer toekennen.

boekhouder
speedbooks dashboard

Rapportage kant en klaar

Speedbooks® rapportagesoftware heeft een zogenaamde RGS-functionaliteit, waarmee de boekhouddata eenvoudig en super snel wordt geïmporteerd in de software.

Zo maak je binnen 10 minuten je eerste rapportage.

Alle rapporten worden opgemaakt in Microsoft Excel, zodat je ze aan kunt passen naar eigen inzicht, wensen en huisstijl. 

Bekijk hier vrijblijvend onze demoversie.

Waarvoor gebruik je een referentie grootboekschema of RGS

Voor de communicatie tussen diverse softwareprogramma's, bijvoorbeeld die van jouw onderneming en die van jouw accountant. Zij kunnen de boekhoudgegevens 1-op-1 importeren, omdat ze hetzelfde grootboekrekeningenschema gebruiken.

Zo kunnen bedrijven gemakkelijker gegevens analyseren en bespreken met bijvoorbeeld accountants, belastingadviseurs en anderen in de financiële keten,

Het vergemakkelijkt en versnelt het opstellen van financiële rapportages, zoals de jaarrekening.

geld onder vergrootglas

Hoe werkt RSG in combinatie met een boekhoudpakket

Het boekhoudpakket moet compatibel zijn met RGS en het vastgestelde RGS-schema moet ondersteunen. Boekhoudsoftware met RGS maakt gebruik van de standaard grootboekrekeningen, categorieën, rubrieken en sub-rubrieken, zoals gedefinieerd in het RGS-schema.

Wanneer er wijzigingen zijn in het grootboekrekeningenschema, zoals updates aan RGS, kunnen boekhoudpakketten die RGS ondersteunen gemakkelijk worden aangepast en voldoet aan de meest recente standaarden.

Waarom uren spenderen als het in minuten kan?

Werk Slimmer, Niet Harder, met Speedbooks®. Ontdek de revolutionaire manier van financiële rapportage. Met onze gratis demoversie kun je zelf:

 • Consolideren in slechts 3 kliks

 • Een compleet jaarrapport genereert in 5 minuten

 • Je eerste rapportage klaar hebt in 10 minuten

Stap nu in de wereld van efficiënte en betrouwbare rapportagesoftware en doe meer in minder tijd!

snelle rapportagesoftware

Meer tijd, minder fouten door RGS

Het referentie grootboekschema RGS maakt het gemakkelijker om gegevens over de financiële situatie te begrijpen, te vergelijken, te analyseren en te rapporteren, waardoor fouten en dubbel werk worden verminderd. En het bespaart daarna tijd bij het opstellen van managementrapporten, belastingaangiften en andere financiële overzichten.

De automatisering van boekhoudprocessen via RGS zorgt ervoor dat boekhoudtaken sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd en menselijke fouten worden verminderd.

Resultaatgericht samenwerken

Het referentie grootboekschema RGS maakt het gemakkelijker om gegevens over de financiële situatie te begrijpen, te vergelijken, te analyseren en te rapporteren, waardoor fouten en dubbel werk worden verminderd.

En het bespaart daarna tijd bij het opstellen van managementrapporten, belastingaangiften en andere financiële overzichten.

De automatisering van boekhoudprocessen via RGS zorgt ervoor dat boekhoudtaken sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd en menselijke fouten worden verminderd.

happy teken

Onze masterclass

Bekijk onze masterclass en leer alles over consolideren en jaarrekeningen. Onze experts vertellen je binnen 30 minuten alles wat je moet weten.

Kleur Kalender
Drs. Konstantijn Mikes

Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes

Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.

Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.

Meer over Konstantijn Mikes op LinkedIN