Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

Inzicht in je financiën in 4 simpele stappen

Als ondernemer zijn er veel vragen die je bezig kunnen houden. Blijft die belangrijke opdrachtgever wel klant? Heb ik over twee maanden nog genoeg investeringsruimte? Juist in onzekere tijden wil je weten hoe je bedrijf financieel presteert. Aan de hand van 4 simpele stappen geven we je meer financieel inzicht in je bedrijf. Zo weet je straks precies wat er uitgaat én wat er binnenkomt.


1) Maak een cashflow overzicht

Een cashflow overzicht is een uitstekende manier om de financiële positie van je bedrijf te bepalen. Het is in feite de netto hoeveelheid geld die in en uit je onderneming stroomt. Doordat je facturen worden betaald of geïnd bijvoorbeeld. Wist je dat mkb’ers jaarlijks veel euro’s mislopen omdat facturen niet of te laat betaald worden? Accountants noemen de cashflow dan ook niet voor niets de meest betrouwbare indicator om de financiële prestaties van je organisatie te meten. Het is de smeerolie van je bedrijf. Een positieve cashflow houdt je bedrijf gezond.


2) Kijk naar de toekomst met een liquiditeitsbegroting

Als ondernemer wil je zeker weten dat je de rekeningen kunt betalen. Vandaag en morgen, maar ook over drie maanden. Voorbereid zijn op de toekomst kan je onderneming veel voordelen opleveren. Zeker in tijden van crisis. Zo is de liquiditeit van je onderneming iets om extra scherp te blijven monitoren. Hiermee kun je een inschatting maken van de inkomsten en uitgaven voor de periodes die nog komen. Zo’n begroting zorgt ervoor dat je weet wanneer je leningen moet aantrekken of beleggen en wanneer het wel of niet verstandig is om grote investeringen te doen. Met de begroting kun je de ontwikkeling van je cashflow voorspellen en tijdig bijsturen.


3) Bespaar tijd: automatiseer je administratie met online tools

Elke maand opnieuw je cijfers of afboekingen noteren kost enorm veel tijd. Gebruik maken van een online boekhoudsysteem en een rapportagetool bespaart je tijd én frustratie. 

Met online tools kun je onderscheid maken tussen de cijfers van je boekhouding en de cijfers die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld te bepalen of je een investering kunt doen. Doordat je de gegevens kunt filteren heb je snel inzicht in informatie die je helpt om de juiste financiële keuzes te maken. Maar je hebt ook in een handomdraai een jaarrekening of kwartaaloverzicht voor je. Om deze financiële inzichten te krijgen is het belangrijk dat je cijfers in het boekhoudpakket staan. Zodat de rapportagesoftware jou real-time informatie kan geven.


4) Maak je cijfers inzichtelijk met rapportagesoftware

Het is de kunst om uit die hele berg aan data van cijfers de juiste informatie te halen. Speedbooks® helpt je om grip op en gevoel bij je cijfers te krijgen, zodat jij inzicht in je bedrijfsprestaties krijgt. Zo heb jij altijd de belangrijkste informatie bij de hand en kun je bijsturen waar nodig. Zo creëer je niet alleen overzicht maar ook een optimale financiële bedrijfsstructuur.

Met behulp van de standaard rapportmodellen van Speedbooks®, zoals de liquiditeitsbegroting, kun je snel en gemakkelijk inzien hoe de komende maanden gaan verlopen én waar je rekening mee kunt houden als ondernemer.

Gelijk aan de slag? Bekijk ons aanbod en ga meteen van start.

Schrijf je nu in voor ons gratis webinar

Close