Wat is consolideren?

In deze blog neemt product development manager Konstantijn Mikes u mee in de wereld van het consolideren. Wat is het precies en wanneer het wordt ingezet.

 

Wat is consolideren?

Consolideren betekent het samenvoegen van verschillende gerelateerde delen. Accountants en boekhouders gebruiken deze term als zij diverse jaarrekeningen van een moederbedrijf gaan opmaken. Bij consolidatie krijgen het moederbedrijf en alle dochterbedrijven eenzelfde balans. Zo wordt een overzicht verkregen van alle activa, passiva en kasstromen van alle bedrijven bij elkaar. Is er sprake van een moederbedrijf/maatschap/holding met meerdere losse dochterbedrijven dan bent u verplicht om de jaarrekening te consolideren.

 

Wanneer consolideren?

Er zijn verschillende redenen om te consolideren:

 

Bij wettelijke verplichting

Consolideren is met name belangrijk voor maatschappen. Hier is het als moederbedrijf verplicht om de jaarrekening te consolideren. In de geconsolideerde jaarrekening dienen de activa, passiva en kasstromen van de dochterondernemingen opgenomen te worden. Vaak is dit ook al gebruikelijk, als het moederbedrijf 50% of meer van de aandelen in handen heeft.

 

Is consolideren verplicht voor dochterbedrijven?

Volgens de Kamer van Koophandel is het als dochterbedrijf niet nodig om een jaarrekening te deponeren omdat het moederbedrijf dit al doet. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden: het moederbedrijf/maatschap/holding aansprakelijk is voor alle dochterbedrijven, het dochterbedrijf jaarlijks hiermee instemt én de cijfers meegenomen zijn van het dochterbedrijf is het dochterbedrijf vrijgesteld een jaarrekening te deponeren.

 

Voor beter inzicht in uw financiën

Buiten dat consolideren wettelijk verplicht is, is het ook een goede manier om gemakkelijk een overzicht te creëren van uw bedrijfscijfers. Dit maakt het grote plaatje overzichtelijk en kunt u de juiste beslissingen nemen. Denk aan de volgende voordelen:

  • Dankzij consolidatie is het snel inzichtelijk wat het totale eigen vermogen is van het moederbedrijf/maatschap/holding, maar ook van de dochterbedrijven;
  • De geconsolideerde jaarrekening moet opgemaakt worden door een accountant, maar het lezen en begrijpen moet iedere ondernemer kunnen;
  • Kapitaalverschaffers willen investeren in de holding, niet in een dochterbedrijf. Met een geconsolideerde jaarrekening hebben zij een totaaloverzicht van de belangrijkste cijfers.

 

Hoe consolideert u de jaarrekening?

Er zijn twee manieren om tot een geconsolideerde jaarrekening te komen. Er is integrale of partiële consolidatie. Dit zijn twee technieken om tot een gezamenlijke jaarrekening te komen.

 

Wat is een integrale consolidatie?

Een integrale consolidatie betekent dat de balans en winst- en verliesrekening geheel geïntegreerd worden in één overzicht. Dit geeft een vollediger overzicht dan de partiële consolidatie, die vooral geschikt is om de winst te analyseren.

 

Partiële consolidatie.

Bij een partiële consolidatie wordt er gekeken naar de verhouding aandelen, verspreidt onder de dochterbedrijven. Dit betekent dat de cijfers uit de balans en winst- en verliesrekening naar rato worden opgesteld. Daarnaast worden verkopen en uitstaande vorderingen van dochterbedrijven onderling van elkaar weggestreept. Kortom, de uiteindelijke winst verkopen aan derden wordt weergeven in de geconsolideerde jaarrekening.

 

Consolideren voorbeeld

Benieuwd hoe een consolidatie-overzicht voor u eruit kan zien? Download dan onze voorbeeld rapportage.

 

Speedbooks: efficiëntie in financiële rapportage

Consolidatie overzichten in een handomdraai opstellen? En tegelijkertijd ook allerlei andere overzichten opstellen zoals SBR jaarrekeningen? Dan kan Speedbooks u veel tijd en moeite besparen. Lees hier meer over consolidatie software!

 

Klik hier om meer blogs te lezen!

Meer Speedbooks®

Ondersteuning binnen handbereik

Speedbooks® werkt intuïtief en is gebruiksvriendelijk. Met onze tutorials, artikelen en gratis webinars leren we je precies hoe je optimaal van onze software kunt profiteren. En kom je er even niet uit, dan staat ons supportteam altijd voor je klaar.

 

Onze tevreden klanten zeggen alles

Er worden met Speedbooks® al meer dan 60.000 administraties gerund door meer dan 10.000 klanten. En gemiddeld krijgen we een dikke 8 van ze, dat zegt toch genoeg? Lees wat ze zeggen over Speedbooks®.

 

 

gratis webinar