Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

Een jaarrekening opstellen? Doe het eenvoudig zelf met Speedbooks®


Wij begrijpen als geen ander dat je jouw kostbare tijd liever in je onderneming wilt steken dan in financiële rompslomp. Helaas is het opstellen van een jaarrekening voor veel ondernemingen verplichte kost. Met de jaarrekening-functie in Speedbooks® is het opstellen een fluitje van een cent. Zo houd jij meer tijd over om je bezig te houden met ondernemen. In deze blog vertellen we je of jij als ondernemer verplicht bent een jaarrekening op te stellen en hoe je dat eenvoudig kunt doen. 


Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van je onderneming van het afgelopen boekjaar. Deze bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Je kunt dus in één oogopslag zien hoeveel winst of verlies je gemaakt hebt. De jaarrekening kan ook dienen als financiële verantwoording voor de belastingdienst of je externe financierders. Of je een jaarrekening moet maken, hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf. 

Wie moet een jaarrekening opstellen?

Het opstellen van een jaarrekening is verplicht voor ondernemers die een rechtsvorm hebben met rechtspersoonlijkheid. Wil je zeker weten of je een jaarrekening moet maken? De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een handig overzicht gemaakt waar je direct kunt zien welke eisen van toepassing zijn op jouw bedrijf. Als middelgrote of grote onderneming moet je in een aantal gevallen naast een jaarrekening ook een accountantsverklaring en bestuursverslag aanleveren. 


Ben je als ZZP’er verplicht een jaarrekening te maken?

Zzp’ers en freelancers met een eenmanszaak hoeven geen jaarrekening op te stellen. Wel moet je tegen het einde van het jaar een balans en winst- en verliesrekening opstellen. Ook hierin kun je zien hoeveel winst of verlies je gemaakt hebt. Overzicht van je financiën in de vorm van een balans en winst- en verliesrekening kan daarnaast nodig zijn bij het aanvragen van een hypotheek. 


Opstellen jaarrekening

Om je het zo makkelijk mogelijk te maken, biedt Speedbooks® standaard een modelrapport aan voor het opstellen van jaarrekeningen. Dat wordt ieder jaar aangepast aan de Nederlandse richtlijnen, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. He enige dat je hoeft te doen is de juiste gegevens invullen. Ben je een kleine ondernemer? Dan hoef je een stuk minder gegevens aan te leveren. Om je tijd te besparen is er daarom een apart model voor de jaarrekening van kleinere bedrijven. 


Jaarrekening deponeren bij de KvK

Bij bepaalde rechtsvormen moet je de jaarrekening jaarlijks deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat gaat via Standard Business Reporting (SBR). SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages zoals de jaarrekening of belastingaangifte. Met Speedbooks® Advanced kun je dat veilig en snel doen met één druk op de knop. 


Wanneer moet je de jaarrekening deponeren?

De deadline voor het deponeren van de jaarrekening kan verschillen, maar de KvK houdt in de regel aan dat je (of de accountant) de jaarrekening uiterlijk acht dagen na vaststelling moet hebben gedeponeerd. De uiterste termijn voor vaststelling verschilt per rechtspersoon, maar de jaarrekening moet in ieder geval binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar gedeponeerd zijn. 

Als je de jaarrekening te laat deponeert kan de belastingdienst je een boete opleggen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Wil je precies weten welk termijn geldt voor jouw onderneming, dan vind je op de website van de KvK een handig overzicht.

Voorbeeld jaarrekening

Om je op weg te helpen, heeft Speedbooks® een voorbeeld jaarrekening met werkprogramma voor je beschikbaar gesteld. Zo kun je alvast een voorproefje krijgen van hoe jouw jaarrekening eruit kan komen te zien.

Schrijf je nu in voor ons gratis webinar