Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?
Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®
Click here for EnglishEerst de verwarring:
Je moet betalen, op korte termijn. Lukt
Een gezonde waarde is 1 of hoger. De voorraden worden bij de quick ratio niet meegenomen, omdat je je meestal niet zeker weet wat er op korte termijn met je voorraden gebeurt. Misschien worden ze niet snel verkocht, zoals bij auto’s, of bederft een deel van de voorraad. Bij het bepalen van de liquiditeit op middellange termijn (current ratio) neem je de voorraden wel mee in je berekening.
Hebben we genoeg geld om de komende tijd de rekeningen te voldoen?
Algemeen geldt dat een waarde van 1 als laag en groter dan 2 als ‘gezond’ gezien wordt, afhankelijk van de onderneming en bedrijfstak.
NB:
Ben je benieuwd wat de verwachtingen voor de onderneming zijn of wil je graag een externe financiering aanvragen? Dan moet je een toekomstvoorspelling of prognose opstellen op basis van de bedrijfsdata. Zo’n prognose baseer je voornamelijk op de exploitatiebegrotingen.
Met een exploitatiebegroting of resultatenbegroting laat je zien of je over een bepaalde tijdwinst of verlies denkt te gaan maken. De verwachte kosten trek je af van de verwachte omzet voor een langere periode, meestal 1 tot 3 jaar. Het maakt zo duidelijk welke omzet je minimaal moet halen om de kosten te dekken en winst te maken. De kosten bestaan uit alle terugkerende vaste kosten, zoals huur, personeel, inkoop et cetera. Maar bevat wellicht ook een investeringsbegroting. Die laat je zien welke bedrijfsmiddelen je de komende jaren nodig hebt en kosten daarvan.
Als het kan kijk je ook naar wat de (wereldwijde) economische vooruitzichten zijn. Wat is de conjuncturele ontwikkeling, hoe ziet de arbeidsmarkt eruit, komt er inflatie, wat doen de kapitaalmarktrentes?