Economie herstelt

Wel is er waarschijnlijk over het gehele jaar nog sprake van een krimp van 5 procent.

Na de krimp in 2020 volgt in 2021 weer een groei van 3 procent, verwacht het planbureau. De werkloosheid loopt volgend jaar mogelijk op richting de 7 procent. In deze voorspelling gaat het CPB ervan uit dat diverse steunmaatregelen, zoals de NOW- en Tozo-regeling, in oktober aflopen. Ook kent dit scenario geen nieuwe grootschalige lockdown.

 

Koopkracht neemt met ruim 2 procent toe

De koopkracht neemt dit jaar door reeds afgesproken loonstijgingen, een gematigde inflatie en lastenverlichting gemiddeld met ruim 2 procent toe. Volgend jaar is de groei van de gemiddelde lonen - en daarmee de koopkrachtstijging - gematigder. Het CPB voegt eraan toe dat sommigen met een groot koopkrachtverlies te maken kunnen krijgen door ontslag of verlies van omzet.

De overheidsfinanciën hebben volgens het CPB door de steunmaatregelen en de lagere belastinginkomsten een flinke klap gehad, maar zijn niet in gevaar.

 

De steunmaatregelen leiden echter, zelfs als er geen tweede lockdown komt, tot een ongekend begrotingstekort dat dit jaar uitkomt op 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het CPB raamt dat het tekort volgend jaar op 4 procent uitkomt.

De overheidsschuld stabiliseert eind 2021 op 60 procent van het bbp als een tweede lockdown uitblijft en loopt in het tweedegolfscenario op tot 73 procent, verwacht het CPB. De voorspellingen van het CPB vormen de basis voor het kabinetsbeleid voor 2021.

 

Meer nieuws lezen? Klik hier!

#1 rapportagesoftware

Ervaar het gemak en de indrukwekkende mogelijkheden van Speedbooks nu zelf!

 

Heeft u een online boekhoudpakket? Werkt u off line of heeft u uw gegevens liever niet in de cloud?

 

Start meteen en probeer Speedbooks gratis!

Ja, ik doe het!