SBR deponering in Speedbooks online

Handleiding SBR-deponering met Speedbooks®

Speedbooks® ondersteunt Standaard Business Reporting (SBR) voor:

De deponering van de jaarstukken bij de Kamer van Koophandel

Het komt erop neer dat de data die normaal in een “papieren rapport” staan, nu digitaal als een gevalideerd XBRL-bestand naar de uitvragende partijen verstuurd kunnen worden.

De gegevens vanuit Speedbooks® worden daarvoor omgezet in een goedgekeurd XBRL-document. Deze wordt gevalideerd en vervolgens online via Digipoort naar de Kamer van Koophandel (KvK) verstuurd. Voor het daadwerkelijk aanmaken, valideren en doorsturen werken we samen met onze XBRL-partner: Semansys.

Let op!

Om hiervan gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat u de beschikking heeft over de module: Standaard Business Reporting (SBR). Deze kan aangezet worden in het Abonnement Overzicht. Nadat de SBR-module aangezet is zal er via Speedbooks® Online een registratie gedaan moeten worden bij onze partner Semansys.  

Account aanmaken

 

  1. Ga naar ‘Instellingen’ => SBR, als er al inloggegevens bekend zijn kunnen die hier ingevoerd worden en op bewaren geklikt worden. 

 

Sbr1

2. Klik op ‘Aanmaken SBR registratie’

3. Vul de gegevens van het hoofdbedrijf in, dit zijn de gegevens van het bedrijf dat de deponering gaat doen en dus niet de gegevens van het bedrijf dat gedeponeerd moet worden. 

Sbr2

 

4. Klik op ‘Akkoord’

5. Vervolgens kunnen in het volgende scherm de gegevens ingevuld worden.

 

Deponering

  1. Selecteer de administratie die gedeponeerd moet worden.
  2. Selecteer vervolgens de functie ‘SBR’ (1) 
Sbr3

Vul hier de gegevens van de administratie in en bij de categorie ‘Jaarrekening’. Klik vervolgens op ‘Akkoord’.
Let op! Het KvK nummer moet overeen komen met die van de administratie.

Sbr4

4. Selecteer vervolgens de taxonomie die gebruikt moet worden (Speedbooks® online ondersteunt Micro en Kleine deponering) als de taxonomie er niet tussen staat neem dan contact met ons op.
Let op! Het kan zijn dat het nieuwe jaar nog niet in Speedbooks® staat. We publiceren dit jaar dan in Speedbooks® Online wanneer het definitief bekend is bij de KvK.

Sbr5

5. In het volgende scherm krijg je alle hoofdelementen van de taxonomie te zien (1) ga deze allemaal bij langs en vul (2) alle elementen in die mee gedeponeerd moeten worden. 

Nadat alle gegevens ingevoerd zijn klik op ‘Tonen’.

Check in het volgende scherm of alles correct staat. Als dit zo is kan er op ‘Deponeren’ geklikt worden. Als er iets niet klopt kan er met de terug knop een stap terug gedaan worden.

Daarna komt er een scherm waar de status te bekijken is van de deponering, als de statuscode 500 niet wordt getoond is er iets fout gegaan. Er kan dan gekeken worden bij de foutmelding wat er fout gegaan is. Dit kan hersteld worden in de taxonomie.

Als de deponering goed gedaan is ontvang je een mail van de KvK op het opgegeven e-mailadres met de gedeponeerde jaarrekening. Let op! Zolang er geen e-mail binnen gekomen is, is de deponering niet goedgekeurd.

Een veel voorkomend probleem

Als er elementen zijn waar een datum meegegeven kan worden, dan wordt dit achter het element weergegeven. Dit is alleen als de gegevensperiode afwijkt. Dit wordt meestal gebruikt wanneer er een begin en een einde element aanwezig is.

FAQ

Q: Kan het XBRL-bestand ook geëxporteerd worden?

A: Dit is niet mogelijk. Je kan het XBRL-bestand alleen doorsturen naar de KvK en niet downloaden.

Q: De nieuwe taxonomieën staan nog niet in Speedbooks®, wanneer komen deze erin?

A: Wij zetten deze in Speedbooks® wanneer de taxonomieën door de KvK en onze partner goedgekeurd zijn. Dit is vaak in april van het nieuwe jaar. Zodra dit het geval is, vermelden wij dit ook in onze nieuwsbrief.

Q: Kan ik ook zelf een taxonomie toevoegen?

A: Dit is helaas niet mogelijk. Je kan altijd contact zoeken met onze supportafdeling om te kijken of er een nieuwe taxonomie toegevoegd kan worden. Let op, dit moet wel een micro of kleine taxonomie zijn. Andere taxonomieën worden helaas niet ondersteund.

Q: Kan Speedbooks® de bedragen ook automatisch vullen vanuit mijn Speedbooks® account?

A: Dit is op dit moment nog niet beschikbaar.

 

Q: Vergelijkende cijfers komen niet mee?

A: Dat klopt, op dit moment kunnen vergelijkende cijfers nog niet meegenomen worden.

 

Q: Waarom staan er elementen tussen die ik niet gevuld heb met data.

A: Dit is omdat de taxonomie op een bepaalde manier opgebouwd wordt. Dit betekent dat als er elementen gevuld zijn die automatisch een uitsplitsing krijgen.

 

Q: Ik weet mij XBRL-wachtwoord niet meer?

A: Op de pagina kan er een nieuw wachtwoord aangemaakt worden, je krijgt dan een mail van XBRL-one .Als de mail niet binnenkomt, kijk eens in de spambox.