Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

Handleiding certificering Speedbooks-rapporten

 

Microsoft heeft per juni 2022 een beveiligingsupdate doorgevoerd in de nieuwste versies van hun software. In deze update heeft men de eisen voor het gebruik van Microsoft gerelateerde programma’s, waaronder Excel, aangescherpt. Aangezien de rapporten van Speedbooks® Online worden gegeneerd op basis van Microsoft Excel kan het voorkomen dat er deze rapporten niet meer op de juiste manier kunnen worden gebruikt.

Om dit te voorkomen hebben wij de Speedbooks rapporten inmiddels voorzien van een specifiek beveiligingscertificaat (waarbij de gebruikte macro’s in de rapporten digitaal zijn ondertekend).
Voor u als gebruiker is er ook (eenmalige) actie vereist. Er zijn 3 verschillende manieren die ervoor zorgen dat je met de nieuwste beveiliging de rapporten van Speedbooks kunt blijven gebruiken. 

De 4 verschillende opties zijn:

  • Optie 1: Speedbooks Online als vertrouwde website, let op dit werkt alleen voor Speedbooks online niet Speedbooks Advanced (Offline) - (Aanbevolen optie voor Speedbooks Online)
  • Optie 2: Voeg een vertrouwde locatie toe waar Excel rapporten opgeslagen kunnen worden, voor Speedbooks Advanced: als er veel maatwerk rapporten gemaakt zijn raden we deze optie aan. - (Aanbevolen optie voor Speedbooks Advanced)
  • Optie 3: Installeer het certificaat eenmalig:
  • Optie 4: Geef bij elk Excel rapport handmatig aan dat het bestand gecertificeerd is. 

LET OP: wij raden aan bovenstaande door de systeembeheerder te laten uitvoeren zodat die weet welke optie er gebruikt wordt.

Eerste Optie 

Ga naar het configuratiescherm > internetopties > Beveiliging (1)
Selecteer hier “Vertrouwde websites” (2) en klik op de knop Websites (3)

 

Voeg vervolgens de website https://start.speedbooksonline.com toe.

Tweede Optie

Open Excel en ga vervolgens naar "bestand".

Kies vervolgens helemaal onderaan “Opties” Er komt dan een dan een pop-up waar in het linker menu de optie “Vertrouwenscentrum” geselecteerd kan worden.

Dan kan er in het rechter scherm de knop “Instellingen voor het Vertrouwenscentrum…”

In het Vertrouwenscentrum selecteert in het rechten menu “Vertrouwde locaties”.

 

Druk vervolgens op de knop “Nieuw locatie toevoegen”.


Door gebruik te maken van de knop “Bladeren” kan er naar een locatie gezocht worden waar jullie de rapporten van Speedbooks willen opslaan. (Wij raden aan om hier een aparte map voor te maken)
In het geval dat er gebruik word gemaakt van Speedbooks Advanced raden wij aan om de Speedbooks start directory hier te selecteren (Deze is te vinden onder de instellingen van Speedbooks Advanced).


 

Nadat deze locatie geselecteerd is klik op de “OK” knop.

Als dit gedaan is kunnen alle vensters gesloten worden.

 

Als er vanaf nu een rapport door Speedbooks aangemaakt is zal die opgeslagen moeten worden op deze locatie en dan zullen de macro’s uitgevoerd worden.

Derde Optie 

Druk op de startknop en ga opzoek naar powershell_ise.