Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

Handleiding Consolidatie in Speedbooks® Online

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij hier handleidingen over consolideren voor je. Bekijk onderaan de pagina welke handleidingen we nog meer voor je hebben om het meeste uit Speedbooks® te halen.

Het verschil in consolideren

Zowel Speedbooks® Online als Speedbooks® Advanced hebben de mogelijkheid om te consolideren. Echter verschillen de consolidatiemodules wel van elkaar. In de tabel zijn de verschillen tussen beide consolidatiemodules op een rijtje gezet.

 

 Speedbooks Online Speedbooks Advanced
    
    
Consolidaties aanmaken JA  JA
Keuze volgorde deelnemingen JA  JA
Keuze omschrijvingen overnemen JA  JA
Sub consolidaties NEE  JA
Partiele consolidatie (<100%) NEE  JA
Buitenlandse valuta NEE  JA
Handmatige eliminaties JA  JA
Automatische eliminaties via vinkjes JA  JA
Automatische eliminatie via tegenrubriek NEE  JA
Brugstaat geconsolideerd JA  JA
Budget consolideren NEE  JA

 

Aanmaken consolidatie

Speedbooks® heeft een onderscheid gemaakt tussen administraties en geconsolideerde administraties (Consolidaties). Deze slider is te vinden in het administratieoverzicht.

Zet deze slider om naar ‘consolidaties’ (deze wordt dan groen).

 

Wanneer deze slider is omgezet naar ‘consolidaties’ zullen alleen de bestaande consolidaties beschikbaar zijn. Ook krijg je de optie om een nieuwe consolidatie aan te maken.

 

Als je op ‘Consolidatie aanmaken’ klikt krijg je een overzicht van al jouw beschikbare administraties om te consolideren. Je kan dan vervolgens zelf aanvinken welke administraties je wil selecteren.

 1. Hier geef je de consolidatie naam op, in dit geval is dat ‘Speedbooks Holding’
 2. Hier selecteer je de gewenste dochters die je mee wil nemen in de consolidatie.
 3. Hier geef je aan welke rubriceringsboom gebruikt wordt voor de omschrijvingen van de consolidatie. Geef je hier niets op dan pakt Speedbooks de administratie die bovenaan staat in de selectie.
 4. Bij de optie ‘sorteren’ kan je op naam selecteren zodat je de dochters kan vinden. De optie ‘volgorde dochters’ geeft je de optie om de geselecteerde dochters te verschuiven in volgorde.

Door op de knop ‘volgende’ te klikken ga je verder het eliminatieoverzicht.

Let op! Alleen administraties met dezelfde periodes/startdatum kunnen worden geselecteerd, mocht het voorkomen dat de administratie 13 periodes heeft en de andere 12, dan kan deze administratie niet in dezelfde consolidatie meegenomen worden.

Voorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit dat we een start datum hebben van 01-20XX.

 1. Deze kan niet geselecteerd worden, omdat we hebben gekozen voor 12 periodes.
  Deze administratie bevat 13 periodes en kan hierdoor niet worden toegevoegd.
 2. Deze kan niet geselecteerd worden om dat de startdatum niet gelijk is aan de rest geselecteerde datum.

Consolidatie Overzicht

Je komt nu in het eliminatieoverzicht, hier kan je de gewenste eliminaties uitvoeren.
Let op! Eliminaties kunnen alleen onder het laagste niveau. Dit betekent dat de rubriek niet meer uitgevouwen kan worden. Het uitvouwen van de rubriek doe je door op het plusje te klikken. Is het plusje weg betekent dit dat je op het laagste niveau zit. Zie afbeelding hieronder.

 1.  Je zit nu op het laagste niveau, dit kun je zien doordat er geen plusje meer staat.
 2.  Hier kan nu een eliminatie ingevoerd worden. Als je het vierkantje aanvinkt elimineert Speedbooks® het hele bedrag. Dit bedrag komt dan onder het kopje ‘eliminatie debet/credit’ te staan. Je ziet nu een bedrag van € 377.856 onder ‘Eliminatie debet’ staan. Als je het vinkje niet gebruikt kan je handmatig een bedrag elimineren in ‘Eliminatie debet/credit’.
 3.  Hier zie je of de eliminatie in evenwicht is, momenteel is dat niet het geval en moet er nog een bedrag van € 377.856 credit geëlimineerd worden.

Let op! Je kan dit scherm niet sluiten met verschillen!

In de afbeelding hieronder is de eliminatie handmatig in evenwicht gebracht dit ziet je bij 2.

Let op! Als je het vinkje gebruikt kun je deze niet handmatig aanpassen. Je kan deze pas weer aanpassen als je het vinkje weer uitzet.
Handmatige eliminaties worden NIET meegenomen naar voorgaande jaren. Alleen de aangevinkte eliminaties worden hierin meegenomen.

 

Handleidingen

Bekijk ook onze andere gebruikershandleidingen

Nu je jouw boekhoudpakket hebt gekoppeld met Speedbooks® kan je gebruik maken van de eindeloze voordelen. Om je nog beter op weg te helpen hebben we gebruikershandleidingen gemaakt. Wacht niet langer en ga van start. Mocht je nog vragen hebben kan je jouw vragen altijd rechts onderin het scherm stellen aan één van onze medewerkers. 

Schrijf je nu in voor ons gratis webinar

Close