Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

Q3 en Q4 cijfers onder invloed inflatie

Uit het nieuws: Het CBS voert een nieuwe rekenmethode in waardoor de inflatie ineens een stuk lager uit zal vallen. Economen hebben al langer kritiek op de manier waarop het statistiekbureau de cijfers berekent. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen geeft toe dat de inflatie in werkelijkheid veel lager was dan uit hun cijfers bleek.

In de inflatieberekening zijn de sterk gestegen energieprijzen meegenomen. Deze stijgen, maar omdat veel mensen en bedrijven een vast energiecontract hebben, voelen ze daar nog niks van in de portemonnee. Dit geeft dus een vertekend beeld. En naar verwachting dalen de prijzen binnenkort weer.
Afbeelding
Afbeelding

Angst bij consument

Door bovenstaande factoren houdt de consument echter de hand op de knip. Het gedrag van kopers is sterk afhankelijk van het sentiment. Gelukkig (?) komt het koopseizoen eraan, met het Sinterklaasfeest en de kerstdagen, die normaal gesproken zorgen voor flinke consumentenuitgaven.

Ondertussen komt er ook hulp van de overheid voor het MKB. Het steunpakket van de overheid voor het midden- en kleinbedrijf moet een bedrag van meer dan 2 miljard euro bedragen, omdat zo’n 20.000 tot 30.000 bedrijven nog op compensatie van het kabinet wachten, volgens MKB Nederland.

Vertekende prestatiecijfers

Neemt niet weg dat we in Nederland met een hoge inflatie geconfronteerd zijn. En een hoge energieprijs. Deze factoren zijn zo variabel dat het voor financiële experts en ook ondernemers lastig is om daarop de prestatiecijfers van de afgelopen periode en de nabije toekomst te baseren.
De aanstaande Q3- en Q4-rapportages, zowel als de jaarrekening van 2022 zullen hiervan een weerspiegeling zijn.
Afbeelding
Afbeelding

Vinger aan de pols houden

Juist nu wil je doorlopend weten hoe het gaat. De tussentijdse prognoses die je met een professionele rapportagetool, zoals Speedbooks® maakt, zijn eenvoudig op te stellen en nog gemakkelijker te begrijpen en toe te lichten. De 3-jaars prognoserapportage bevat bijvoorbeeld ook balans- en liquiditeitsprognoses. Die gegevens kunnen ook zowel in cijfers als grafisch weergegeven worden in het online financieel dashboard. Real time, 24/7 en wereldwijd!

Schrijf je nu in voor ons gratis webinar

Close