Are you visiting Speedbooks.nl from outside The Netherlands or Belgium?

Visit your regional site for more relevant information about Speedbooks®

Click here for English

8 tips voor een stressloze jaarrekeningperiode

De jaarrekening staat weer voor de deur. Dit kan veel stress veroorzaken. Daarom hebben wij de 8 tips, zodat jij gerust deze periode door kan komen.
8 tips voor een stressloze jaarrekeningperiode

Zo ga je goed voorbereid de jaarrekeningperiode tegemoet:

Begin op tijd
1. Begin op tijd
De jaarrekening moet verplicht aan het eind van het voorjaar klaar zijn, mits uitstel is aangevraagd. Afhankelijk van de grootte van een organisatie gaat er de nodige tijd zitten in de voorbereiding en het opstellen. Wil je een externe partij inschakelen om de jaarrekening te maken, realiseer je dan dat iedereen in die periode een beroep op administratie- en accountantskantoren doet.
2. Stel de jaarrekening zelf op
Vanzelfsprekend bespaart dit het nodige geld, maar besef je wel dat het veel tijd kost. Vooral als je nog geen enkele ervaring hebt met het verzamelen van de benodigde data en het verwerken daarvan tot een jaarrekening. Maar het mag en als je organisatie niet te ingewikkeld in elkaar steekt, lukt het met de nodige bijstand ook vast en zeker. Er zijn diverse handleidingen en voorbeelden beschikbaar om je te helpen. 
3. Schakel een financieel expert, boekhouder of accountant in
Meestal loont het financieel en qua tijd de moeite om een expert in te schakelen voor het maken van de jaarrekening of de door jouw opgestelde jaarrekening te controleren. Oefening baart kunst en zij kennen alle voorwaarden waaraan een jaarrekening moet voldoen.
4. Maak gebruik van rapportagesoftware 

Beginner of accountant, een rapportageprogramma als aanvulling op je boekhoudpakket, is hedendaags eigenlijk onmisbaar. Met de RGS-koppelingen wordt de data uit jouw administratiepakket automatisch ingelezen en gerubriceerd (op basis van RGS codering), waarna je direct toegang tot de standaard rapportmodellen en een online dashboard hebt.

Met een goed rapportageprogramma kun je ook meerdere administraties samenvoegen met de consolidatiefunctie (zie tip 7) en eenvoudig deponeren bij de KvK via SBR (zie tip 8). Rapportagesoftware geeft je organisatie meer inzicht in de financiële cijfers en zorgt dat je diverse rapporten, waaronder de jaarrekening snel kan opstellen en deponeren. 

5. Gebruik het werkprogramma, de jaarrekeningchecklist 
Het opstellen van de jaarrekening is een tijdrovend karwei, maar een fluitje van een cent met het werkprogramma. Het werkprogramma is een checklist voor de jaarrekening en hiermee kun je de controlepunten direct afvinken en verzamel je efficiënt alle benodigde stukken. Zo vergeet je nooit meer iets. Bekijk gratis de jaarrekening inclusief werkprogramma.
6. Maak gebruik van een standaardmodel dat voldoet aan de NEN-voorwaarden 
Het is noodzakelijk dat de jaarrekening voldoet aan de juiste NEN-norm (Nederlandse Norm). Dit kan jaarlijks veranderen. Om niet elk jaar zelf opzoek te gaan naar deze criteria kun je gebruik maken van rapportagesoftware. 
7. Enkelvoudige of geconsolideerde jaarrekening? 

Een geconsolideerde jaarrekening moet als bedrijven meer dan 50% van de aandelen van een dochterbedrijf in handen hebben. Ook is het een goede manier om een overzicht te creëren van je bedrijfs-totaalcijfers, de kengetallen en de winstgevendheid van afdelingen of dochters, op groepsniveau.

Het totaaloverzicht van de belangrijkste cijfers kun je gebruiken voor een kapitaalverschaffer die wil financieren op het totaal plaatje. Heb je bijvoorbeeld, maar één bedrijf dan is een enkelvoudige jaarrekening voldoende. 

8. Deponeer de jaarrekening eenvoudig en foutloos 

Het deponeren van de (geconsolideerde) jaarrekening is verplicht. In veel gevallen moet dit bij de KvK, maar in andere sectoren komt het ook voor dat er gedeponeerd moet worden bij andere instanties, zoals: DUO en CBS. Voor de meeste bedrijven moet de jaarrekening gedeponeerd worden in digitaal SBR- (Standard Business Reporting) formaat. Rapportagesoftware zet de beschikbare data bijvoorbeeld razendsnel om in het SBR-formaat.

De beveiligde directe koppeling deponeert vervolgens automatisch alle relevante stukken bij de KvK. Speedbooks® gebruikt daarvoor de speciaal ingerichte en beveiligde XBRLOne-omgeving en past altijd de laatste SBR-richtlijnen toe. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller wordt uitgevoerd en dat de kans op fouten wordt verminderd. 

De ideale tip voor een stressloze jaarrekeningperiode is:

De rapportagesoftware van Speedbooks®, want dat is het jaarrekeningprogramma voor jouw organisatie. Doordat onze rapporten, waaronder de (geconsolideerde) jaarrekening zijn opgebouwd in Microsoft Excel is het gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken.

Elk Speedbooks® abonnement is uit te breiden met modules, zoals:

  • Consolidatie
  • Werkprogramma
  • SBR 
Jaarrekening met speedbooks®

Schrijf je nu in voor ons gratis webinar

Close