Data gedreven ondernemen

Wilt u het maximale resultaat halen uit uw onderneming? Dan is het absoluut cruciaal dat u werkt op basis van harde financiële cijfers. Bij Speedbooks noemen we dit “data-gedreven ondernemen”. In dit artikel vertellen wij u waarom dit belangrijk is en hoe u deze werkwijze in uw eigen bedrijf kan gebruiken.

 

Waarom data gedreven ondernemen?

Ondernemen is een spel van keuzes & marges. Door data te analyseren weet u precies waar de marge ligt voor uw bedrijf en bent u in staat betere beslissingen te nemen. Bovendien weet u zeker dat de keus die u maakt gebaseerd is op feiten en niet op gevoel. Hierdoor kijkt u objectiever naar uw bedrijf en is het makkelijker knopen door te hakken.

 

Ons stappenplan voor een datagestuurde onderneming:

Wij snappen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Toch hoeft data gestuurd ondernemen helemaal niet moeilijk te zijn. Om u alvast op weg te helpen hebben we een stappenplan voor u opgezet:

 

1. Verzamel & documenteer periodieke bedrijfsdata

Uiteraard is het in eerste instantie nodig om de data te verzamelen waarmee u wilt werken. Door dit op vaste momenten van de maand te doen weet u zeker dat uw cijfers ook altijd actueel zijn. Maakt u gebruik van een rapportagetool zoals Speedbooks? Dan worden uw gegevens al automatisch ingeladen en opgeslagen.

 

Data zelf verzamelen

Zelf op onderzoek uit? Dit kan door eigen onderzoek (kijk bijvoorbeeld eens naar de Analytics van uw website) of op basis van bestaande data. Dankzij het internet hoeft u het namelijk niet allemaal zelf te doen, er is een schat aan informatie op het web. Denk bijvoorbeeld aan marktonderzoek zoals de Rabobank cijfers & trends. Ook op sites van brancheorganisaties staat vaak een hoop nuttige data.

 

2. Maak periodieke analyses van uw cijfers

Door op vaste momenten de cijfers te analyseren weet u waar u als bedrijf staat. Maak gebruik van dezelfde periodes zodat het makkelijker is om de huidige met vorige periodes te vergelijken. Zo heeft u altijd een benchmark van wat gewone cijfers zijn voor uw onderneming.

Daarnaast helpt het om hiervoor gebruik te maken van een vaste structuur. Zo bespaart u kostbare tijd en moeite.

 

3. Trek uw conclusies

Een lijst met cijfers/tabelletjes is weliswaar mooi echter hier begint het echte werk pas. Om écht waarde te hebben is het immers ook zaak dat u iets van uw data “vindt”. Onderstaand een voorbeeld van hoe dit kan gaan:

 

Een voorbeeld: voorrijkosten per vestiging

Stel u bent een dienstverlener met meerdere vestigingen. Je hebt een vestiging in Amsterdam, in Groningen en in Tilburg. Omdat u vrij veel geld kwijt bent aan benzine elke maand bent u benieuwd naar de voorrijkosten per vestiging. Om dit te doen gaat u naar uw administratie/rapportage-tool en zet u de benzinekosten per onderneming tegen elkaar af. Daarnaast besluit u ook te kijken waar uw klanten eigenlijk vandaan komen.

Je ziet dat de kosten in Groningen gemiddeld hoger liggen. Ook ziet u dat 70% van je klanten in Amsterdam/Tilburg zitten en de rest in Drenthe. U concludeert dan ook dat de vestiging in Groningen voor zowel uzelf als uw klanten ver rijden is.

 

4. Onderneem actie & vergelijk oplossingen

Op basis van bovenstaand voorbeeld kan het verstandig zijn het kantoor in Groningen te verplaatsen naar Assen. Een andere conclusie kan zijn dat uw salesteam in Groningen niet genoeg aanvragen uit die provincie haalt. Door vervolgens te vergelijken welke oplossing financieel het beste is kan u een definitieve beslissing maken.

 

5. Herhaal het proces & controleer het effect van uw oplossing

Uiteindelijk is bedrijfsoptimalisatie op basis van cijfers een continu proces van trial & error. Daarom is het belangrijk dat u het effect van uw wijzigingen controleert. Zijn de voorraadkosten inderdaad gedaald? Of heeft u nieuwe, strengere, voorraadbeleid juist gezorgd voor extra werk en loonkosten? Door constant de cijfers te monitoren ontwikkelt u uw bedrijf constant.

 

Datagedreven werken met Speedbooks

Zoals u in de stappen hierboven ziet kost het analyseren van data wel tijd. En tijd is geld. Om u te helpen met het besparen van tijd hebben wij Speedbooks bedacht. Onze rapportage tool haalt automatisch financiële data uit uw boekhoudpakket en met één druk op de knop maakt u handige rapporten/dashboards. Hierdoor kunt u relatief snel zien hoe uw bedrijf ervoor staat. Benieuwd naar de mogelijkheden? Meldt u dan nu aan voor de gratis demo.

 

Klik hier om meer blogs te lezen!

#1 rapportagesoftware

Ervaar het gemak en de indrukwekkende mogelijkheden van Speedbooks nu zelf!

 

Heeft u een online boekhoudpakket? Werkt u off line of heeft u uw gegevens liever niet in de cloud?

 

Start meteen en probeer Speedbooks gratis!

Ja, ik doe het!