Winst- en verliesrekening

Ervaar gratis direct het gemak van Speedbooks Online!

Werkt u niet met een online boekhoudpakket of niet in de cloud? Doe dan de keuzehulp. Dat is gemakkelijk!

Speedbooks is er voor iedereen, online en offline.

Wie u ook bent, wat u ook doet, werkt u online of met een offline boekhoudpakket? Onze keuzehulp wijst u de weg naar uw Speedbooks!

De winst- en verliesrekening als graadmeter van uw bedrijf

De winst-en-verliesrekening (ook wel resultaten- of exploitatierekening genoemd) geeft een overzicht van alle kosten en opbrengsten van een onderneming in een bepaalde periode. Vaak wordt deze per kwartaal opgemaakt voor interne rapportage aan directie en andere stakeholders, zoals banken of aandeelhouders. In ieder geval moet de winst- en verliesrekening een keer per jaar verplicht worden opgesteld als wettelijk onderdeel van de jaarrekening.

 

Een winst-en-verliesrekening kent altijd een debet- en een creditgedeelte. Het debetgedeelte beschrijft alle kostenrekeningen, ofwel ‘lasten’. Dit zijn dus alle zaken die uiteindelijk het eigen vermogen verminderen, zoals loonkosten, telefoonkosten, energiekosten et cetera. Het creditgedeelte toont alle opbrengsten, ook wel ‘baten’ genoemd. Denk hier aan omzet, renteopbrengsten, inkomsten uit subsidie enzovoorts.

 

Het eindsaldo van het debet- en creditgedeelte bij elkaar opgeteld vormt het behaalde resultaat in die periode, winst of verlies.

 

Zicht op problemen door middel van winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening laat veel zien over mogelijke problemen in het bedrijf. Hoge kosten door ziekteverzuim zijn misschien wel de oorzaak van een slecht geventileerde bedrijfsruimte. Of als u veel heeft uitgegeven aan de reparatie van machines, is het wellicht tijd om hier een investering in te doen.

 

Maar de winst- en verliesrekening geeft ook aan of er problemen zijn aan de kant van de omzet (zoals fouten in facturen of kortingen) als de kant van de kosten (zoals schade aan materiaal of prijsverhogingen door leveranciers). Ook bij een hoge verkoop met relatief weinig winst biedt de ondernemer de kans om te kijken waar dit aan ligt.

 

Meer inzicht in winst of verlies

Naast het verplichte karakter om de winst- en verliesrekening jaarlijks als onderdeel van de jaarrekening op te stellen, is deze een prima middel om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van winst of verlies over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kwartaal. In principe zou dit ook zichtbaar zijn door aan het einde van die bepaalde looptijd naar de lopende rekening te kijken, maar dat is fiscaal-juridisch niet juist. Niet alleen houdt men dan geen rekening met zaken als de btw en openstaande debiteuren, het zou ook betekenen dat de aankopen direct worden afgeschreven. Voor het afschrijven van vaste activa heeft de fiscus strenge regels opgesteld.

 

Door telkens de kosten of de bruto-/nettowinst uit te drukken in een percentage van de omzet, kunnen de verschillende periodes op een simpele manier met elkaar worden vergeleken. Met de winst- en verliesrekening  zijn ook verschillende ratio’s te berekenen, waardoor de ondernemer meer en beter zicht krijgt op de financiële situatie van diens bedrijf.

 

Met de rapportagesoftware van Speedbooks stelt u eenvoudig en snel uw winst- en verliesrekening op. Met de Speedbooks app, die eenvoudig op uw mobiele telefoon is te installeren, kunt u elk moment van de dag zien hoe uw onderneming of organisatie er financieel voor staat. Daarmee bent u direct in staat om snel en adequaat te sturen op de financiële voortgang van uw bedrijf of organisatie. En dat draagt dan weer bij aan het gewenste resultaat.

 

Gratis proberen?

Vergroot dus de waarde van uw boekhoudpakket en combineer deze met de rapportagesoftware van Speedbooks. Vul onderstaand formulier in en probeer deze rapportagesoftware nu gratis uit. Ervaar het gemak en krijg meer en beter inzicht met uw eigen gegenereerde winst- en verliesrekening.

Verrassend betaalbaar, indrukwekkend gebruiksvriendelijk

We zijn trots op ons product en extra trots dat onze scherpgeprijsde Speedbooksrapportagesoftware de beste prijs/kwaliteitverhouding biedt van alle vergelijkbare rapportagesoftware. Speedbooks heeft inmiddels meer dan 10.000 gebruikers.

 

Ervaar nu zelf gratis het gemak en de indrukwekkende mogelijkheden van Speedbooks.

#1 rapportagesoftware

Ervaar het gemak en de indrukwekkende mogelijkheden van Speedbooks nu zelf!

 

Heeft u een online boekhoudpakket? Werkt u off line of heeft u uw gegevens liever niet in de cloud?

 

Start meteen en probeer Speedbooks gratis!

Ja, ik doe het!