Tips bij het doen van BTW-aangifte

Een kwartaal is zo maar weer om en dat betekent dat ondernemend Nederland de BTW-aangifte moet gaan doen. Hoewel dit vaak routine is kunnen er zomaar fouten ontstaan. In dit artikel zetten wij daarom een aantal tips voor u op een rij om de BTW-aangifte wat makkelijker te maken.

 

1. Voorkom een boete

Voorkom dat u een boete ontvangt voor het niet indienen van de BTW-aangifte. Bent u te laat met de aangifte omzetbelasting, dan kunt u een boete ontvangen. Daarnaast doet de kans zich voor dat u ook een boete ontvangt voor het niet betalen van de af te dragen omzetbelasting. Beide boetes kunnen aardig in de papieren gaan lopen en dat is natuurlijk jammer van het geld.

 

2. Verstuur geen facturen aan het eind van een kwartaal

Het is misschien niet iets waar meteen aan wordt gedacht, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Zorg dat facturen ruim voor het eind van een belastingkwartaal wordt verstuurd aan de klanten zodat deze voldaan kunnen worden. Zo voorkom dat u geld moet afdragen dat u nog niet eens hebt. Met als vervolg dat u geld moet voorschieten en dat is niet goed voor de liquiditeit van uw bedrijf. Mocht dit gebeuren dat ligt risico bij u en niet bij de klant.

 

3. BTW van lunches en diners zijn niet aftrekbaar

Een fout die veel gemaakt wordt, is dat de BTW van lunches, drankjes bij een benzinepomp en andere maaltijden in de BTW-aangifte worden meegenomen. Alhoewel de gemaakte kosten wel aftrekbaar zijn, is dat met de omzetbelasting absoluut niet het geval. Ook hier kan een boete een vervolg zijn.

 

4. Maak gebruik van de kleine-ondernemersregeling

Kleine en startende ondernemers komen in aanmerking voor een kleine-ondernemersregeling. Dit houdt in dat u als ondernemer over een heel jaar minder dan € 1.883,- aan BTW moet af te dragen? Is dit het geval dan komt u in aanmerking voor deze regeling en hoeft u geen BTW te betalen aan de Belastingdienst. Deze regeling is bedoeld als een steun in de rug voor startende ondernemers.

 

Kortom: wees goed voorbereid en lees u in!

Deze 4 tips zijn slechts enkele manieren om het voor uzelf makkelijk te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat u op tijd uitzoekt welke regelingen u gebruik van kan maken en dat u de tijd vrijmaakt om dit te doen.

Gelukkig kunnen wij u bij Speedbooks daarbij helpen! Ons programma maakt het supermakkelijk om de financiën op orde te maken waardoor u meer tijd overhoudt om uit te zoeken van welke regelingen u gebruik kan maken. Maakt u nog geen gebruik van een rapportage tool? Ervaar het zelf met onze Speedbooks® proefversie: 3 maanden voor slechts €30,- in totaal. Wij weten zeker dat je na deze 3 maanden niet meer zonder Speedbooks® wilt werken. Maar heb je na de periode toch geen interesse? Geen probleem, dan zit je nergens aan vast, want het proefabonnement stopt automatisch. Meer informatie kunt u vinden op onze website. 

 

Klik hier om meer blogs te lezen!

Meer Speedbooks®

Ondersteuning binnen handbereik

Speedbooks® werkt intuïtief en is gebruiksvriendelijk. Met onze tutorials, artikelen en gratis webinars leren we je precies hoe je optimaal van onze software kunt profiteren. En kom je er even niet uit, dan staat ons supportteam altijd voor je klaar.

 

Onze tevreden klanten zeggen alles

Er worden met Speedbooks® al meer dan 60.000 administraties gerund door meer dan 10.000 klanten. En gemiddeld krijgen we een dikke 8 van ze, dat zegt toch genoeg? Lees wat ze zeggen over Speedbooks®.

 

 

gratis webinar