Geschrokken van de belastingaangifte?

5 tips om onverwachte belastinguitgaven te voorkomen!

 

Het is weer zover: het is maart dus tijd om de aangifte te regelen. Schrok u van het bedrag dat u moest overmaken aan de Belastingdienst? Dan is deze blog voor u. Bij Speedbooks hebben we namelijk uitermate veel ervaring met dit onderwerp. In dit artikel zetten we 5 tips op een rij om onnodige verrassingen in belastinguitgaven te voorkomen.

 

Tip 1: Lever administraties wekelijks aan

Administratie is voor veel ondernemers vaak een doorn in het oog. Logisch, want hier behaalt u normaal gesproken geen directe winst of omzet uit. Echter is dit niet helemaal waar, een administratie kunt u namelijk later veel extra werk (en daarmee kosten) besparen! Door wekelijks de administratie bij te werken scheelt dit aan het einde van de maand bijna 1 tot 1,5 uur. Daarnaast kunt u ook nog makkelijker zaken terug halen die in de week hebben plaatsgevonden. Kortom: wees gedisciplineerd in uw administratie en maak er wekelijks de tijd voor.

Heeft u er weinig tijd? Zorg er dan voor dat uw administratie in uw agenda zet om er zeker van te zijn dat u hier wekelijks tijd voor hebt.

 

Tip 2: Het “Belastingpotje”

Zet elke maand een x-bedrag opzij in een speciaal Belastingpotje. Komt u alsnog voor een verrassing te staan, dan kunt u een groot deel direct financieren en merkt u dit niet direct op de bedrijfsrekening. Wilt u weten hoeveel u ongeveer per maand of kwartaal opzij moet zetten? Bekijk dan de aangiftes van de vorige jaren terug. Moest u in afgelopen jaren ook bijbetalen? Bereken dan het gemiddelde bedrag per jaar en deel het door 12 maanden. Het bedrag dat hieruit komt, kunt u maandelijks opzij zetten. Wanneer u niet hoeft bij te betalen kunt u uw potje houden voor de volgende aangifte.

 

Tip 3: Plannen om uit te breiden? Investeer!

Algemeen bekend is dat investeren belastingvoordelen opleveren. Al snel komt een investering in aanmerking voor de investeringsaftrek! 28% van het totaal geïnvesteerde bedrag kan ingediend worden als extra aftrekpost. De Belastingdienst maakt een verschil tussen inkoop en investeringen. Inkoop zijn goederen die verkocht worden voor omzet en daarop winst te behalen, of bewerkt worden en vervolgens ook verkocht worden. Hierop zit geen belastingvoordeel als dit btw-vrij wordt aangeschaft. Investeringen worden gezien als bedrijfsmiddelen die bijvoorbeeld processen versnellen of verbeteren. Denk aan inventaris, maar ook vergunningen en licenties. Hierop wordt vervolgens ook afgeschreven. 

 

Tip 4: Belastingvoordeel dankzij een meewerkende partner binnen uw bedrijf

Wist u dat het in sommige gevallen mogelijk is om de uren van uw partner als arbeidskosten op te nemen of de extra aftrekpost meewerkaftrek te realiseren? De meewerkende partner kan bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden vervullen of juist ook een actieve rol hebben binnen het bedrijf.

 

Tip 5: Automatiseer uw administraties!

Vele administraties, zoals de SBR-jaarrekening, kunnen tegenwoordig digitaal aangeleverd worden bij de boekhouder/accountant, maar ook bij de overheidsinstanties. Door digitaal te werken, is het mogelijk om veel handelingen te automatiseren. Er zijn veel softwarepakketten verkrijgbaar die automatisch rapporteert en administreert. Speedbooks rapportagesoftware is hier een voorbeeld van.

 

Klik hier om meer blogs te lezen!

Meer Speedbooks®

Ondersteuning binnen handbereik

Speedbooks® werkt intuïtief en is gebruiksvriendelijk. Met onze tutorials, artikelen en gratis webinars leren we je precies hoe je optimaal van onze software kunt profiteren. En kom je er even niet uit, dan staat ons supportteam altijd voor je klaar.

 

Onze tevreden klanten zeggen alles

Er worden met Speedbooks® al meer dan 60.000 administraties gerund door meer dan 10.000 klanten. En gemiddeld krijgen we een dikke 8 van ze, dat zegt toch genoeg? Lees wat ze zeggen over Speedbooks®.

 

 

gratis webinar