Accounting is geen boekhouding, maar succesinzicht

Het gebruikelijke beeld is dat accounting saai is en ver van het bed staat. Maar het is iets spannender dan u denkt en u heeft er veel meer mee te maken dan u verwacht. Om grip te krijgen op dat wat de resultaten beïnvloedt (en de meeste organisaties willen dat op z’n minst in theorie) heeft u overzicht op allerlei feiten nodig. Die feiten moet u vastleggen, want van nature zijn we het spoor al snel bijster als het aankomt op onthouden.

 

De registratie die u overzicht geeft is het domein van accounting. Accounting gaat om intelligente omgang met informatie. Bij “intelligent” is het van belang dat u bepaalt welke informatie u bijhoudt, en dat het aan u is wat u er uit haalt. Dit doet er extra toe bij het besef dat er twee “soorten informatie” zijn: over resultaten, en over wat daaraan vooraf gaat; zaken die de resultaten van uw business bepalen. Dit zijn twee verschillende domeinen van ofwel typen accounting:

 

Management accounting

Management accounting is het domein van informatie over zaken die u aanmerkt als van belang voor het succes van uw business. Denk aan het aantal orders dat u in het vooruitzicht hebt, de klanttevredenheid, de mate van personeelsverloop, aantal defecte producten, verloren uren, etc. Al deze dingen beïnvloeden het uiteindelijke resultaat. Dit zijn dus de zaken die u actief wilt managen. Maar dan moet u wel precies inzicht hebben in wat er aan de hand is – en vooral beseffen dat wat er aan de hand is in belangrijke mate het gevolg is van uw eigen (on)oplettendheid en beslissingen.

 

Financial accounting

Financial accounting is het domein van informatie over feitelijke economische wijzigingen. Denk aan een verkoop, afschrijving op materieel of een voorraad (die bijvoorbeeld beschadigd, of uit de mode raakt), de aanschaf van een computer, vooruitbetalen van volgende maand te ontvangen diensten, een privé-uitbetaling aan uzelf en mede-eigenaren, etc. Al deze wijzigingen moeten worden opgenomen in een goede boekhouding (daar komt het saaie woord dan toch om de hoek). Maar het gaat in dit domein niet om duffe administratie, het gaat om inzicht in de gezondheid van uw economische wijzigingen – waarover u zelf weer in belangrijke mate hebt beslist. Als de resultaten niet voldoende bevallen, moet u het vooral zoeken in (zwakten in) uw eigen ideeën en keuzen.

 

Het moraal

Moraal van het verhaal: 1) accounting gaat niet over gortdroge cijferabstracties, maar over scherp inzicht in dat wat de business bepaalt, wat de “conditie” daarvan is, en waar dat toe leidt; 2) dat wat uw business bepaalt, wat de “conditie” daarvan is, en waar dat toe leidt, is een directe afgeleide van de kwaliteit van uw ideeën en handelingen. Nu accounting dus eigenlijk uw kwaliteit weerspiegelt, is het dan nog zo saai en ver van het bed?

 

Klik hier om meer blogs te lezen!

Meer Speedbooks®

Ondersteuning binnen handbereik

Speedbooks® werkt intuïtief en is gebruiksvriendelijk. Met onze tutorials, artikelen en gratis webinars leren we je precies hoe je optimaal van onze software kunt profiteren. En kom je er even niet uit, dan staat ons supportteam altijd voor je klaar.

 

Onze tevreden klanten zeggen alles

Er worden met Speedbooks® al meer dan 60.000 administraties gerund door meer dan 10.000 klanten. En gemiddeld krijgen we een dikke 8 van ze, dat zegt toch genoeg? Lees wat ze zeggen over Speedbooks®.

 

 

gratis webinar